sobota 14. listopadu 2015

Začínáme, měříme a třídíme ...


Chceme se s Vámi podělit o vývoj naší nové Anglické sezóny v Hobšovicích. Usedlost začínáme rekonstruovat již začátkem prosince. Původně jsme chtěli začít až na jaře a snažili se získat dotace na rekonstrukci, po 2 měsících jsme si uvědomili, že dotace nás ve finále budou stát dvojnásobné peníze, neovlivníme výběr řemeslníků, vše musí zaštítit velké fimy a navíc nekonečné papírování a shánění potvrzení a razítek není nic pro nás. A tak jsme se rozhodli, že půjdeme vlastní cestou a svobodněji. Hned se nám dýchá lépe.

A proto už v prosinci nám přijede parta šikovných řemeslníků a začnou s vnitřky, musí se kompletně vykopat podlahy, odizolovat, osekat omítky, vyhnat plíseň ze zdí, pak udělat rozvody vody, topení a elektriky. Pan kominík nám slíbil zprovoznit alespoň jedny nebo dvoje kamna, a tak doufáme, že tam bude na práci příjemněji.

Doteď jsme stavení jen prohlíželi, měřili, vyklízeli a řešili návrh s paní architektou Ginou Karabcovou. Stále nás ještě ale celý listopad čeká další vyklízení, protože dům skrývá nespočet starých krásných pokladů, se spoustou z nich se nemůžeme rozloučit my ani naše děti. Ale také spoustu starého harampádí, které už sloužit nemůže.




Se starými dveřmi, okny i okenicemi se počítá, ty jistě na smetišti neskončí.

Zato stodola plná sena nám dělá starost, kdyby se našel někdo, kdo by ho chtěl jako podestýlku pro zvířata, budeme moc rádi :-). Ovečky už tam nejsou, ty tam měly jen provizorní přístřešek.


A pak přišly poklady, které udělaly neskutečnou radost i našim dětem.

Současně řešíme momentálně barevnost fasády a střechy. Barvu fasády bychom chtěli zachovat stejnou, jako byla původní, zato střechu uvažujeme nahradit původní klasickou bobrovku za černou.

Ilustračně jsme si to namalovali, dům získá na kontrastu a zajímá nás, co se víc líbí Vám??

1. varianta se střechou z klasické bobrovky:

2. varianta se střechou z černé bobrovky:

A která varianta se líbí více Vám??

A na ukázku ještě pár fotek vnitřního dvora, který se již brzy promění ve skládku suti, jakmile se začne s vnitřním bouráním podlah.



David vyzkoušel i starou kosu a šlo mu to jak po másle!!


Tak vzhůru do rekonstrukce! Už se nemůžeme dočkat, až se začne.

Leeda a David

7 komentářů:

  1. za nás také varianta 2. Už se nemůžeme dočkat, až se k Vám i s celou rodinkou pojedeme podívat, takže pevné nervy a ať se Vám daří....Ada

    OdpovědětVymazat
  2. Držím palce, vyzerá to fantasticky !

    OdpovědětVymazat
  3. Jste blázni:-) přesto držím palce a přeji mnoho sil! (Vím o čem mluvím) Varianta 2.

    OdpovědětVymazat
  4. Zrejme už máte vybraté, ale čierna bude pôsobiť príliš tvrdo. Ideál by bola ostaršená bobrovka. Pamiatkari sa k tomu nevyjadrujú? U nás áno.
    Zdravím z blízkeho okolia, máme tiež starý dom a pôvodná omietka bola tehlovej farby, než na ňu dali brizolit. Presne som nad týmto rozmýšľala, či nechať celý dom tehlový a len šambrány a rímsy odlíšiť svetlou farbou, či by to v kombinácii s režnou bobrovkou nevyzeralo ako tehlový monolit. Druhá možnosť je spraviť inverznú farebnosť, plochu fasády natrieť svetlou farbou a tehlové šambrány... Zatiaľ som to vyriešila len na vstupnej bráne, nechali sme tehlovú.
    http://lusikka-certik.blogspot.cz/2014/10/brana-14-front-gate-2014.html#comments
    Náhodou som objavila inzerát na tento statok už keď bol rezervovaný a som rada, že po čase ho uvidím naživo, určite ho Vy neskazíte nevhodnými modernizáciami a materiálmi. Držím Vám palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy hlasuji za variantu s černou střechou a moc držím palce, sic už tedy cítím , že to bude fantastické! Věra T.

      Vymazat